Това са температурата на замръзване на водата, температурата на кипене на водата и абсолютната нула.
През 1714 г. немският физик Г. Д. Фарейнхайт създава живачния термометър, при градуирането, на който са използвани три отправни точки:
с 0⁰ е означена точката на замръзване на смес от вода, лед и сол,
с 32⁰ – точката на замръзване на чиста вода и
с 96⁰ - температурата на човешкото тяло, която обаче не е нормалната температура на човешкото тяло.
През 1742 г. е създадена познатата ни стоградусова скала, при която се използва точката на замръзване на чистата вода (0⁰) и точката на кипене на чистата вода (100⁰). Интервалът между тези две опорни точки е разделен на 100 равни части. Смята се, че тази скала е създадена от Андерс Целзий и се нарича целзиева температурна скала.
Съществува и друга международна скала. Тя се основава на термодинамичния принцип на лорд Келвин, според който съществува една абсолютна минимална температура. Тази международна скала се нарича скала на Келвин и при нея нулата съответства на най-ниската възможна температура.
Връзката между трите скали – на Целзий, Келвин и Фаренхайт можете да намерите в таблицата по-долу:
СКАЛА |
Абсолютна нула |
Температура на замръзване на водата |
Температура на кипене на водата |
Келвин [K] |
0 |
273.15 |
373.15 |
Целзии [⁰C] |
-273.15⁰ |
0⁰ |
100⁰ |
Фаренхайт [⁰F] |
-459.67⁰ |
32⁰ |
212⁰ |